ایج من هرات من
ساحل ادب
ادبی-اجتماعی

 

نام این شهر در اصل ایگ بوده‌است که در فارسی باستان معادل قلعه و بارو می‌باشد.علامه دهخدا در خصوص ایگ به نقل از فارسنامه ناصری آورده‌است [۲]:

  ... ایجدر اصل ایگ بود بعد از تصرف اعراب او را ایج گفتند. درقدیم شهری معتبر بود و چندین صد سال پای تخت ملوک شبان کاره بود. میانه ٔ مشرق و جنوب اصطهبانات به مسافت چهار فرسنگ است .  

از لحاط تاریخ باستان نیز این منطقه دارای پیشینه تمدنی می‌باشد به طوریکه در کاوش‌های باستان شناسی، سرستون‌هایی شبیه به تخت جمشید در حوالی این شهر یافته شده‌است.
در دوران پس از اسلام نیز این منطقه دارای فراز و نشیب‌های فراوان بوده‌است.
ایج پایتخت حکومت محلی شبانکاره بوده‌است به طوریکه هم اکنون قلعه دارالامان مشهور می‌باشد و بقایایی این قلعه تاریخی شامل آب انبارهای مشهور به چهل برکه، دیوارهای سنگی و حوض‌های آب در قسمت شمال این شهر قابل مشاهده‌است.
دکتر
جمشید صداقت کیش، استاد تاریخ نگار و پژوهشگر برگزیده کشوری درباره ایج می‌گوید[۳]:

« کُردان شبانکاره بازماندگان ساسانیان در فارس بوده­اند و ایالت شبانکاره شهرستان­های امروزی استهبان، نی­ریز، داراب از سال 448 هجری قمری به مدت 308 سال با 29 پادشاه، سلطنت می­کنند و پایتخت آنها شهر ایگ (در مجاورت ایج کنونی استهبان) بوده و آثار باستانی آنها 40 برکه و مسجد سنگی در کوه می­باشد که این برکه­ها از نظر معماری در جهان نمونه ندارند و مسجد سنگی در کوه مانند تاق بیستون در اندازه کوچکتر می­باشد.» . »

در منابع کهن آمده‌است،
ایج به سبب دژ دارالامان در نزدیکی آن که در 470ق به فرمان نظام‌الدین حسن بن ابراهیم از ملوک شبانکاره ساخته شد، به تدریج اهمیت یافت.[۴]. این منطقه، طی چندین سده، مرکز حکومت ملوک شبانکاره بوده، و در حوادث تاریخی این دوره به ایج و دژ آن اشاره شده است؛ از جمله در 658ق که مظفرالدین شبانکاره به قتل رسید و دژ ایج به سپاه مغولی تسلیم شد [۵]. همچنین شاه محمود فرزند امیر مبارزالدین (از سلسلة آل مظفر) در 756ق، در زمان حکومت ملک اردشیر، واپسین ملوک شبانکاره، ایج و دژ آن را تصرف کرد[۶].

مفاخر

شهر ایج دارای مفاخر و مشاهیر زیادی است که در این بخش به معرفی آن‌ها می‌پردازیم :

  • قاضی عضدالدین ایجی :
    ش
  عضدالدین ایجی . [ ع َ ض ُ دُدْ دی ن ِ ] (اِخ ) عبدالرحمان بن احمد (مولانا...) دانشمند ایرانی قرن هشتم هجری. تولد او درقصبهایج (فارس ) پایتخت قدیم ولایت شبانکاره بود. واو به یک واسطه شاگرد ناصرالدین بیضاوی محسوب می‌شود. وی از جمله پنج تنی است که حافظ شیرازی [درباره وی] گوید: فارس در عهد شاه شیخ ابواسحاق اینجو به وجود آنان مزین بود. عضدالدین دارای مشرب تصوف بود و در حکمت و کلام و مذهب و اخلاق مهارت داشت . .  
  • سلمان فارسی : محل تولد سلمان پارسی که یار و یاور پیامبر بود به گفته اکثر تاریخ شناسان در شهر ایج می‌باشد.

جاذبه‌های گردشگری و تفریحی

شهر ایج بواسطه موقعیت جغرافیایی خود از جاذبه‌های گردشگری منحصربفردی برخوردار است، بطوریکه منابع تاریخی گواهی استوار بر این مدعاست.در منابع کهن آمده‌است، ایج مرکز ناحیة دارابگرد ولایت فارس [۸]واقع در بخش معتدل آن بوده [۹]، و باغها و محصول میوة آن شهرت داشته‌است [۱۰] و یا در فارسنامه ناصری از اعتدال هوای این منطقه نامبرده شده و فارسنامه ابن البلخی در صفحه 131 خود بر معتدل بودن هوای منطقه تاکید دارد.
نظر به آنچه گفته شد جادبه‌های طبیعی و گردشگری ایج به شرح ذیل می‌باشد :

  • باغ گلشن : در شمال شهر ایج باغ‌های مرکبات که در فصول مختلف زیبایی خاصی به این شهر می‌بخشند، وجود دارد که به دلیل بخشیدن طراوت و شادابی به ایج، مجموعه باغ ذکر شده را گلشن می‌نامند.
  • آسیاب گلشن : این آسیاب که توجه بسیاری از مردم منطقه، همچنین سازمان میراث فرهنگی را به خود جلب کرده‌است، به گفته اکثر اهالی و همچنین با استناد به روزنامه جنوب فارس، از آثار باستانی زمان قاجار به شمار می‌رود، لازم به ذکر است این آسیاب همانگونه که از اسمش پیداست، مرتبط با مجموعه باغ گلشن می‌باشد. [۱۱]
  • چشمه بندره : این چشمه در بخش شمالی منطقه واقع شده‌است. کیفیت آب این چشمه بسیار بالا بوده و از دمای مناسبی برخوردار می‌باشد. از آب این چشمه مجموعه باغهایی با محصولات انار، بادام و ... بوجود آمده‌است که شهر را بسیار زیبا نموده‌است بطوریکه مسافران و توریست‌ها هنگام ورود به شهر با منظره فرح انگیز و زیبایی روبرو می‌شوند.
  • کوهستان پک : ارتفاعات درب امام زاده را این رشته کوه تشکیل داده‌است، در سال‌های دور با شکار در این منطقه برخورد نمی‌شد، اما بعد از بین رفتن پرندگان بومی و شاید نابودی نسل برخی پرندگان در این منطقه، اعلام شد که شکار در این کوهستان ممنوع می‌باشد.
  • خانه گردشگری "مشهدی مصطفی شهبازی" : از مراکز دیدنی این شهر، خانه گردشگری "مشهدی مصطفی شهبازی" است که از افراد معتمد، خیر و پرهیزکار این شهر بوده‌است و در حال حاضر پذیرای گردشگران داخلی و خارجی است.

مکان‌های دیگر گردشگری

کوهستان بش
مسجد سنگی در بن دره(بدره)
قلعه دارالامان
چهل برکه
تخت بهمن
چشمه بن آب (بنو)

زیارتگاهها

امام زاده‌ها و مکان‌های زیارتی زیادی در شهر ایج وجود دارد که در زیر به تعدادی از آنها اشاره می‌کنیم:

  • امام زاده سید اولیا: با گذر از گردنه استهبان و به محض ورود به شهر ایج، به امام زاده سید اولیا می‌رسیم، لازم به ذکر است که شهدای ایج در کنار این امام زاده به خاک سپرده شدند.
  • امام زاده سید نور محمد: سید نور محمد پسر سید اولیا می‌باشد، همچنین گفتنی است که این امام زاده در انتهای باغ‌های بن آب (بنو) قرار دارد.
  • امام زاده: این امام زاده در روستای درب امام زاده در شهر ایج قرار دارد. خالی از لطف نیست که بدانیم به سبب قرار گرفتن چند خانوار در کنار امام زاده، نام روستا را درب امام زاده نهاده‌اند

محصولات کشاورزی

کشاورزی را می‌توان شغل دوم بیشتر مردم شهر ایج دانست.
از محصولات مهم ایج می‌توان به انار،انجیر، بادام و توت اشاره کرد که بیشتر باغ‌های این شهر را در بر می‌گیرد.
البته این محصولات همین جا پایان نمی‌پذیرند و مرکباتی همچون انگور، زردآلو، هندوانه، طالبی، شلیل، گیلاس، گوجه سبز و... شامل آن می‌گردند.
در بخش زمین‌های زراعی نیز محصولاتی مانند ذرت، گندم و جو پرورش پیدا می‌کنند.
در فارسنامه ناصری درباره محصولات باغ‌های ایج آمده‌است: "هوایی در کمال اعتدال دارد که میوه‌های گرمسیری مانند گوجه، نارنج و سردسیری مانند شلیل، گیلاس را به نیکویی می‌پروراند.
انار ایج [نه تنها] از تمام انارهای فارس، بلکه از انارهای ممالک ایران بهتر است." [۱۲


نظرات شما عزیزان:

نظری
ساعت17:01---27 خرداد 1391
سلام همشهری پاسخ:لینکت کردم.

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






ارسال شده در تاریخ : سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, :: 23:52 :: توسط : زرین

درباره وبلاگ
به وبلاگ من خوش آمدید
موضوعات
آرشيو وبلاگ
نويسندگان
پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان ساحل ادب و آدرس samiapoor.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





انجمن وبلاگ نویسان جهرم